Commentaar op Burgerlijk Wetboek Boek 2 art. 10a (OR-algemeen)
Commentaar is bijgewerkt tot 01-10-2017 door prof. mr. H. Beckman
Artikel 10a Tekst van de hele regeling
Het boekjaar van een rechtspersoon is het kalenderjaar, indien in de statuten geen ander boekjaar is aangewezen.
A: Inleiding
In dit artikel is omschreven wat onder het begrip boekjaar dat in Boek 2 BWop diverse plaatsen wordt verstaan.
B: Wetstechnische informatie
Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de wetstechnische informatie van de regeling.
C: Kernproblematiek
C.1: Boekjaar
In artikel 2:10a BW is als hoofdregel bepaald dat het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar. Een daarvan afwijkend boekjaar is alleen mogelijk indien de statuten zulks bepalen. Voor NV‘s en BV‘s is deze bepaling in het BW opgenomen bij de Wet van 13 december 1989, Stb. 1990, 1, inwerkingtreding 1 maart 1990. Voor de andere in Boek 2 BW geregelde rechtsvormen heeft de bepaling dat het boekjaar samenvalt met het kalenderjaar, behoudens statutair afwijkende bepaling die ook voordien golden.
Door de aanwijzing dat het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar omvat het boekjaar twaalf maanden, hetgeen neerkomt op 365 dagen en in het schrikkeljaar 366 dagen.
C.2: Statutair afwijkend boekjaar
Een boekjaar datniet samenvalt met een kalenderjaar, kan zijn een boekjaar dat in weken is uitgedrukt; dus in 52 weken, met één keer in de zoveel tijd 53 weken. Veelvuldiger zal voorkomen dat de afwijking bestaat dat ervoor gekozen is een andere maand als aanvangsmaand of -dag voor het boekjaar te hanteren met dientengevolge een slotmaand of -dag dat twaalf maanden later ligt. Er wordt dan wel gesproken…