Naar de inhoud

Commentaar op Burgerlijk Wetboek Boek 3 art. 187 (Relatierecht) en (Vermogensrecht)


Commentaar is bijgewerkt tot 13-11-2016 door mr. I.W. van Osch

Artikel 187 Tekst van de hele regeling

1.

De papieren en bewijzen van eigendom, tot de toegedeelde goederen behorende, worden overgegeven aan hem, aan wie de goederen zijn toegedeeld.

2.
Inzage papieren en bewijzen van eigendom bij gemeenschap

Algemene boedelpapieren en stukken als bedoeld in lid 1, die betrekking hebben op aan meer deelgenoten toegedeelde goederen, verblijven bij hem die de meerderheid der betrokken deelgenoten daartoe heeft benoemd, onder verplichting aan de overige deelgenoten inzage, en zo iemand dit verlangt, afschriften of uittreksels op diens kosten af te geven.

3.

Bij gebreke van een meerderheid als bedoeld in het vorige lid geschiedt de daar bedoelde benoeming op verlangen van een deelgenoot door de rechter die de verdeling vaststelt, of in andere gevallen op verzoek van een deelgenoot door de kantonrechter. Tegen een beslissing krachtens dit lid is geen hogere voorziening toegelaten.

A: Inleiding

Wat betreft wetsgeschiedenis en jurisprudentie tot heden bijgewerkt.

B: Wetstechnische informatie

Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de historische informatie bij Artikel 187.

C: Kernproblematiek

C.1: Papieren en bewijzen van eigendom

C.1.1: Toedeling van papieren en bewijzen van eigendom (lid 1)

In lid 1 wordt bepaald dat papieren en bewijzen van eigendom met betrekking tot de toegedeelde goederen toekomen aan hem aan wie de goederen zijn toebedeeld. Bij papieren en bewijzen van eigendom kan onder meer worden gedacht aan notariële akten en koopcontracten. Uit deze documenten zullen de verkregen rechten dienen te blijken.

C.1.2: Toedeling in geval van meerdere deelgenoten (lid 2)

In lid 2 is bepaald dat wanneer de algemene boedelpapieren en stukken betrekking hebben op één of meer aan verschillende deelgenoten toegedeelde goederen, deze papieren in bewaring worden gegeven aan een nader te benoemen persoon. De benoeming gebeurt bij meerderheid van stemmen. Deze aangewezen bewaarder is verplicht de overige deelgenoten inzage te verschaffen en afschriften of uittreksels te verschaffen. De kosten hiervoor komen voor rekening van de aanvragende deelgenoot.

C.1.3: Benoeming bewaarder door rechter (lid 3)

Wanneer een meerderheid van stemmen ontbreekt, kan ingevolge lid 3 op verzoek van een deelgenoot de benoeming van een bewaarder door een rechter geschieden. Indien reeds een verdelingsprocedure aanhangig is, is de daarbij betrokken rechtbank bevoegd. Wanneer geen procedure aanhangig is, dient het verzoek aan de kantonrechter te geschieden.

C.1.4: Geen hogere voorziening mogelijk

In lid 3 is voorts bepaald dat tegen een beslissing tot benoeming van een bewaarder door de rechter geen hogere voorziening is toegelaten. Wanneer echter in hoger beroep of na vernietiging van de verdeling op grond van een wilsgebrek een andere beslissing omtrent de toedeling van de goederen wordt genomen, dan zal daardoor ook de grond ontvallen aan de beslissing omtrent de bewaring van de desbetreffende papieren. In dat geval kan een nieuwe beslissing ingevolge lid 3 worden gegeven (NvW Inv. Parl. Gesch. Boek 3, p. 1300).

D: Jurisprudentie uitgebreid

Bij dit artikel is nog geen belangrijke jurisprudentie aanwezig.

E: Jurisprudentie nieuw

Meest recente jurisprudentie over Burgerlijk Wetboek Boek 3 artikel 187.

F: Literatuurverwijzing

  • Reehuis, W. en E.E. Slob, Invoering Boeken 3, 5 en 6: Boek 3, Vermogensrecht in het algemeen, Deventer: Kluwer 1990.