Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan.
Commentaar op Burgerlijk Wetboek Boek 6 art. 217 (Arbeidsrechtartikelsgewijs)
Commentaar is bijgewerkt tot 08-05-2017 door mr. dr. A.F. Bungener
Artikel 217 Tekst van de hele regeling
De artikelen 219-225 zijn van toepassing, tenzij iets anders voortvloeit uit het aanbod, uit een andere rechtshandeling of uit een gewoonte.
A: Inleiding
De artikelen 6:217 e.v. BW zijn toepasselijk in het kader van de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst, maar bijvoorbeeld ook ten aanzien van de totstandkoming van een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van een dienstverband, de totstandkoming van een cao of de totstandkoming van een tweezijdig gerealiseerde wijziging van de arbeidsovereenkomst (derhalve op basis van wilsovereenstemming).
B: Wetstechnische informatie
Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de wetstechnische informatie van de regeling.
C: Kernproblematiek
C.1: Toepasselijkheid van het artikel
De artikelen 6:217 e.v. BW zijn van toepassing bij de totstandkoming van overeenkomsten, en dus ook bij de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst. Dergelijke totstandkoming geschiedt door aanbod en aanvaarding. Belangrijk is dat een aanbod zoals bedoeld in art. 6:217 BW voldoende duidelijkheid biedt waartoe partijen zich verbinden. Als een aanbod is gedaan kan het komen te vervallen door verwerping (art. 6:221 lid 2 BW), door tijdverloop (art. 6:221 lid 1 BW) of door herroeping van het aanbod (art. 6:219 BW). Als een aanbod wordt aanvaard, dan is wilsovereenstemming ontstaan en is een overeenkomst tot stand gekomen.
C.2: Herroeping
Het herroepen van een aanbod is…