Naar de inhoud

Commentaar op Burgerlijk Wetboek Boek 7 art. 637 (Arbeidsrechtartikelsgewijs)


Commentaar is bijgewerkt tot 27-09-2017 door mr. drs. J.R. Vos

Artikel 637 Tekst van de hele regeling

1.

Dagen of gedeelten van dagen waarop de werknemer de overeengekomen arbeid niet verricht wegens ziekte kunnen slechts indien in een voorkomend geval de werknemer ermee instemt worden aangemerkt als vakantie, met dien verstande dat de werknemer ten minste recht houdt op het in artikel 634 bedoelde minimum.

2.

In afwijking van lid 1 kan bij schriftelijke overeenkomst worden bepaald dat dagen of gedeelten van dagen waarop de werknemer in enig jaar de overeengekomen arbeid niet heeft verricht wegens ziekte worden aangemerkt als vakantie tot ten hoogste het aantal vakantiedagen dat voor dat jaar boven het in artikel 634 bedoelde minimum is overeengekomen.

3.

Indien in enig jaar zowel lid 2 als artikel 638, lid 8, tweede volzin, worden toegepast, kunnen in totaal niet meer dan het aantal vakantiedagen dat voor dat jaar boven het in artikel 634 bedoelde minimum is overeengekomen, als vakantie gelden.

A: Inleiding

Art. 7:637 BW geeft (samen met art. 7:638 lid 8 BW) regels voor het opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte.

B: Wetstechnische informatie

Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de wetstechnische informatie van de regeling.

C: Kernproblematiek

Art. 7:637 BW biedt de mogelijkheid dagen waarop de werknemer de arbeid wegens ziekte niet kan verrichten zowel vooraf als achteraf als vakantiedagen aan te merken. De werknemer kan hierbij gebaat zijn als de loonwaarde van een “ziektedag” lager ligt. Zo kunnen (collectieve) partijen proberen ziekteverzuim terug te dringen. Of de werknemer al dan…