Naar de inhoud

Commentaar op Ziektewet Artikel 85 (Verjaring uitbetaling ziekengeld). (artikeltekst geldig vanaf 1967-07-01)

Commentaar is bijgewerkt tot 31 januari 2017 door mr. L. Goudkade

Artikel 85 Overgangsbepalingen Tekst van de hele regeling

De termijnen van het ziekengeld, welke niet zijn ingevorderd binnen twee jaren na de dag der betaalbaarstelling, worden niet meer uitbetaald.

Kern van het wetsartikel

Er geldt een vervaltermijn van twee jaar voor niet-ingevorderde termijnen van ziekengeld.

Beschrijving van de wijzigingen

De tekst van dit artikel is sinds 1 juli 1967 niet gewijzigd.

Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de wetstechnische informatie van de regeling.

Commentaar

1. Vervaltermijn

Art. 85 bevat een vervaltermijn voor termijnen van het ziekengeld die niet zijn ingevorderd binnen twee jaren na de dag van betaalbaarstelling. Deze termijnen worden dan niet meer uitbetaald. Deze bepaling was nog van belang in de tijd dat de (voormalige) bedrijfsverenigingen de uitkering vaak via zichtcheques betaalbaar stelden. Een zoekgeraakte cheque kon na meer dan twee jaar niet meer worden ingevorderd.

De praktische betekenis van deze bepaling is gering, omdat in de huidige situatie nauwelijks nog betalingen via zichtcheques zullen voorkomen. Betalingen van ziekengeld vinden plaats via bank- of girorekening van de verzekerde (dan wel via de werkgever).

2. Dag van betaalbaarstelling

De termijn vangt aan op de dag na de dag van betaalbaarstelling. De wijze van betaling en de termijn waarbinnen moet worden betaald is thans geregeld in art. 52c. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) betaalt het ziekengeld binnen zes weken na indiening van de aanvraag (art. 52c, lid 3). Uiterlijk zes weken na de aanvraag dient derhalve het ziekengeld betaalbaar te worden gesteld.

Jurisprudentie

Parlementaire geschiedenis

  • 30…