Naar de inhoud

Conserverende aanslag pensioen en lijfrente, en nu?

De Hoge Raad heeft aangegeven wanneer er bij het opleggen van een conserverende aanslag bij emigratie sprake is van strijd met de goede verdragstrouw en wanneer hiervan geen sprake is.

Prejudiciële vragen De Rechtbank Zeeland-West Brabant (ecli:nl:rbzwb:2017:1464) had aan de Hoge Raad zogenoemde ‘prejudiciële vragen’ gesteld. De rechtbank wilde weten of het opleggen van een conserverende aanslag bij emigratie ter zake van een lijfrenteaanspraak en een pensioenaanspraak in strijd is met de goede verdragstrouw. In de zaak ging het om een belastingplichtige die naar Frankrijk was geëmigreerd en aan wie een conserverende aanslag en beschikking revisierente was opgelegd. In zijn arrest van 14 juli 2017 (ecli:nl:hr:2017:1324) beantwoordt de Hoge Raad de vragen.

Treaty override Logischerwijs is er geen sprake van ‘treaty override’ wanneer het betreffende belastingverdrag Nederland heffingsrecht geeft over de afkoop van pensioen en lijfrente. Omdat Nederland brutopensioenopbouw waaronder ook lijfrente faciliteert, heeft Nederland er natuurlijk alle belang bij dat bij het afsluiten van (nieuwe) belastingverdragen wordt geregeld dat de bronstaat, en niet de woonstaat, heffingsrecht heeft over pensioen en vergelijkbare uitkeringen.

Reparatiewetgeving De inhoud van het pensioenartikel wijst niettemin vaak anders uit. In oudere verdragen, afgesloten in een tijd dat vergrijzing minder een rol speelde en voordat emigratie, met name binnen de Europese Unie, veel eenvoudiger is geworden, komt het heffingsrecht over uitkeringen nog in veel situaties (exclusief) toe aan de woonstaat. Op 16 juli 2009 (art. 3.136 lid 2 en 3 wet ib 2001) is…