De btw-behandeling van vouchers, deel 2: de Voucherrichtlijn
In onze eerdere bijdrage in Maandblad Belasting Beschouwingen1 besteedden wij aandacht aan de btw-behandeling van vouchers in de Europese Unie. Dit deden wij deels aan de hand van het zogenoemde vouchervoorstel van de Europese Commissie uit 2012.2 De Raad heeft dit voorstel aangenomen middels de zogenoemde Voucherrichtlijn die de Btw-richtlijn gaat wijzigen.3 De Voucherrichtlijn beoogt de btw-behandeling van vouchers in de Europese Unie te harmoniseren. De Raad stelt dat de huidige regels onvoldoende duidelijk of uitgebreid zijn om een consistente btw-behandeling van handelingen met vouchers te garanderen. Dit heeft ongewenste gevolgen voor het goede functioneren van de interne markt.4
In deze bijdrage gaan wij in op de nieuwe regels van de Voucherrichtlijn en zetten wij onze eerste indruk van deze regels uiteen.
1. Conclusie eerdere bijdrage
In onze eerdere bijdrage richtten wij ons op de vraagstelling: ‘Is de btw-behandeling van vouchers in alle gevallen complex en onduidelijk of bieden de Btw-richtlijn en de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie voldoende aanknopingspunten?’ Onze conclusie was dat de huidige tekst van de Btw-richtlijn in bepaalde situaties volstaat en dat enkele bestaande communautaire begrippen nader moeten worden uitgewerkt. Verder zou de introductie van nieuwe communautaire begrippen (voucher, SPV, MPV) en de introductie van nieuwe ficties beperkt moeten blijven.
2. Samenvatting Voucherrichtlijn
De Voucherrichtlijn introduceert wel degelijk nieuwe communautaire begrippen en ficties. Volgens de Raad is het nodig om duidelijk te maken wat voor btw-doeleinden onder een voucher wordt verstaan door het begrip voucher te definiëren en de inherente kenmerken ervan te onderkennen.5 Wij verwachten…