Naar de inhoud

De fiscale gevolgen van het Lenteakkoord op het gebied van de loonheffingen

Samenvatting

Eind april 2012 is een begrotingsakkoord voor 2013 overeengekomen. Dit Lenteakkoord (of Kunduzakkoord) heeft ingrijpende gevolgen voor de regelgeving op het gebied van de loonheffingen. Het voorstel tot afschaffing van de onbelaste vergoeding en verstrekking voor woon-werkverkeer is de meest besproken maatregel. Daarnaast zijn er ook nog andere maatregelen die van belang zijn voor werkgevers (en werknemers). In dit artikel worden de belangrijkste fiscale wijzigingen, die betrekking hebben op werkgevers en werknemers, besproken. De ingrijpende voorgestelde veranderingen op het gebied van pensioen, AOW, WW en de maximering van de ontslaguitkering per 2014 blijven in dit artikel buiten beschouwing.

Tekst

Inleiding

Half april 2012 zijn de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV over de bezuinigingen mislukt. Vervolgens zijn vijf partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) eind april 2012 een begrotingsakkoord voor 2013 overeengekomen, het Lenteakkoord. Dit Lenteakkoord stelt ingrijpende wijzigingen op het gebied van de loonheffingen voor, bijvoorbeeld de aanpak van de reiskostenvergoeding, de auto van de zaak en de invoering van een extra crisisheffing ten laste van werkgevers over het loon van werknemers boven de € 150.000.

In de periode van eind mei tot en met half juli 2012 zijn nadere uitwerkingen van de voorgestelde maatregelen gepubliceerd. Een aantal van de voorgestelde wijzigingen is op 10 juli 2012 aangenomen door de Eerste Kamer (Wet uitwerking fiscale maatregelen begrotingsakkoord 2013). De reeds aangenomen maatregelen op het gebied van de loonheffingen zijn:

- de invoering van de extra crisisheffing over lonen boven de € 150.000;

- de verhoging van het eindheffingstarief voor excessieve vertrekvergoedingen.

Hoe de precieze wetgeving…