Naar de inhoud

Dierbare collega’s

Op 13 oktober jl. opende Patrick van Veen het zeer goed bezochte HR-festival van de drie decentrale A+O fondsen te Den Bosch met zijn presentatie ‘Dierbare collega’s over HR, leiderschap en veranderen’. Uitermate leerzaam en bij tijd en wijle hilarisch.

TSOP201608-15ACHTERGROND

De tweejaarlijkse toogdag voor HRM’ers uit de sectoren gemeenten, provincies en waterschappen was ook dit jaar weer een voltreffer in de zeer goed gevulde zalen van de Brabanthallen. Met een groot scala aan workshops was er voor iedereen wel iets interessants te vinden: vitaliteit, moderne arbeidsrelaties, duurzaamheid, zelfsturing, co-creatie, open space, ondernemende ambtenaar, zo’n beetje alle ‘trendy’ HR-onderwerpen waren in het aanbod vertegenwoordigd. Voor de opening van het festival had de organisatie gekozen voor een presentatie door Patrick van Veen, bioloog van origine en sinds 2002 eigenaar van het bureau Apemanagement. Op basis van samenwerking met dierenpark Apenheul en dierentuinen in Duitsland en het Verenigde Koninkrijk, hield Patrick een gloedvol en af en toe confronterend verhaal over organisaties en het gedrag van mensen. Basis voor zijn werkzaamheden vormt het onderzoek naar sociaal gedrag van apen en mensen in (overheids)organisaties met als bedoeling om “sporen van overeenkomsten in gedrag te vinden die ons kunnen helpen om ons eigen complexe sociale gedrag te ontcijferen en te begrijpen”.

Als startpunt van zijn presentatie ging Van Veen uit van de vraag waarom we naar gedrag kijken. Om deze vraag vervolgens te beantwoorden met zijn stelling dat de uitdagingen van veranderen niet zitten in systemen, regelgeving of procedures, maar in het gedrag van mensen. En…