Duale voedselkwaliteit mag zolang etikettering juist is


In zijn verslag van de Landbouw- en Visserijraad van 17 mei gaat staatssecretaris Van Dam onder meer in op het onderwerp ‘duale kwaliteit van voedsel op de Europese markt’.

Een aantal multinationals brengt hetzelfde product in een andere samenstelling (kwaliteit, ingrediënten en hoeveelheid) op de markt. Volgens Tsjechië is dit een vorm van misleiding en moeten producten in de hele EU hetzelfde zijn. Zolang de etikettering van het product [o.g.v. de Voedselinformatieverordening (Verordening EU/1169/2011)] juist is, kan de Europese Commissie hierop echter geen actie ondernemen. Dat kan zij wel als de praktijken van de multinationals in strijd met de Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken (Richtlijn EG/2005/29) zouden zijn.

De staatssecretaris doet ook verslag van de 13e ronde van de onderhandelingen over TTIP. Deze ronde onderhandelingen verliep erg moeizaam; er is geen vooruitgang geboekt. De bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen vormt (nog steeds) een knelpunt.

Kamerstuk; Kamerbief van 25 mei 2016
Staatssecretaris Van Dam (EZ) informeert de Tweede Kamer over de uitkomsten van de Landbouw- en Visserijraad die op 17 mei jl. in Brussel heeft plaatsgevonden.

Verder lezen
Terug naar overzicht