Eén Beroepscode voor Verpleegkundigen en Verzorgenden
In januari 2015 is door een unieke samenwerking van verschillende zorgpartijen en werknemersorganisaties één beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden vastgesteld. Eerder bestonden er vier beroepscodes. Onder de term verpleegkundige valt ook de verpleegkundig specialist, terwijl tot de verzorgenden ook de helpende, de zorghulp en, voor onze beroepsgroep belangrijk, de ambulancechauffeur en de niet-verpleegkundig centralist op de MKA worden gerekend.
Deze nieuwe beroepscode is een belangrijke professionele standaard, ook voor de ambulancezorg.
De Beroepscode gebruikt de term ‘zorgvrager’ voor patiënt, cliënt of bewoner. Voor ‘de zorgvrager’, ‘hij’, ‘hem’ of ‘zijn’ kan ook ‘zorgvraagster’, ‘zij’ en ‘haar’ gelezen worden.
Recente gebeurtenissen maken het nodig om extra aandacht te schenken aan de beroepscode. Zo was onlangs in het nieuws dat een zorgmedewerker in de trein privacygevoelige informatie had gedeeld tijdens mobiel bellen. Binnen de ambulancezorg speelt het fenomeen “de mooiste MDT-meldingen” in een besloten Facebookgroep. Is iemand nalatig? Handelt iemand onethisch? Hoe kun je nu zelf een oordeel vormen of je wel of niet aan een dergelijke ontwikkeling wilt meedoen? De beroepscode gaat helpen daar een antwoord op te geven.

Wat is een beroepscode?
Een beroepscode bestaat uit gedragsregels die voorschrijven wat wordt gedaan en nagelaten bij patiënten, cliënten, collega’s en anderen. Een beroepscode bevat ethische en praktische normen en beginselen bij de beroepsuitoefening en ook daarbuiten. Hierop kun je dus als beroepsbeoefenaar worden aangesproken, ook in het tuchtrecht, en kun jij collega’s en ketenpartners aanspreken. Bron: www.nursing.nl