Naar de inhoud

Een nieuw KNB-model levenstestament

Op 23 maart 2015 is door de KNB een nieuw model voor levenstestamenten geïntroduceerd dat in overleg met de NVB en de grote banken tot stand is gekomen. Het model voorziet in een voor bankinstellingen praktisch uitvoerbaar levenstestament waarmee problemen met betrekking tot de acceptatie van de volmacht het hoofd wordt geboden. In deze bijdrage worden de belangrijkste wijzigingen in het model besproken en worden enkele aandachtspunten ten aanzien van de inhoud belicht.

1. Inleiding

Reeds meerdere kwartalen op rij bericht de KNB op haar website dat het aantal geregistreerde levenstestamenten een explosieve groei doormaakt. Het lijkt een steeds vaker gekoesterde wens van de cliënt om greep te houden op situaties in de toekomst, waaronder de situatie waarin hij wilsonbekwaam is of om een andere reden niet meer in staat is zelf te handelen. Een levenstestament beoogt hierin te voorzien. In deze akte die de vorm aanneemt van een algemene volmacht wordt een vertrouwenspersoon aangewezen die aan de hand van de wensen van de volmachtgever diens belangen zal gaan behartigen zodra dat nodig is.

Indien de wensen van de volmachtgever zijn vervat in bepalingen die de bevoegdheden van de gevolmachtigde beperken, kan dat tot problemen leiden in het rechtsverkeer. Zo zullen banken volmachten met bevoegdheidsbeperkingen doorgaans niet accepteren omdat zij geen controle kunnen uitoefenen op de wijze waarop over de rekening van de volmachtgever wordt beschikt.

Het recentelijk geïntroduceerde KNB-model levenstestament voorziet wat bankzaken betreft in een werkbare volmacht waaraan banken dan ook in de regel medewerking zullen verlenen. Enkele belangrijke aspecten van dit model komen in het hiernavolgende aan de orde.

2. Bevoegdheden van de gevolmachtigde

Het uitgangspunt is dat de gevolmachtigde met oog op de praktische…