Een scooterroof in de Bijlmer
In de Rechtspraak worden grote en kleine zaken berecht, die vaak nauw verbonden zijn met de plaats van handeling. In de rubriek ‘De Vindplaats’ keren leden van onze redactie of gastschrijvers terug naar de plaats van handeling in een soms meer, soms minder geruchtmakende zaak. Foto’s tonen de vindplaats en een toelichting memoreert de uitspraak.
In de periode 1995–2004 was de Bijlmermeer volgens criminologen een gevaarlijke plek om te wonen. Amsterdam voerde de Nederlandse top tien aan van steden waar de kans om slachtoffer te worden van moord of doodslag het grootst was en deze doden vielen vooral in de Bijlmer.1
In strafrechtelijk opzicht is de Bijlmer het meest bekend vanwege het Bijlmer noodweer-arrest, de casus over de vrouw die daar bij een lift twee overvallers neerschoot (een van hen overleed) met een vuurwapen waarvoor zij geen vergunning had. Haar beroep op noodweerexces werd door het hof Amsterdam gehonoreerd ondanks de onwettigheid van het wapenbezit en de Hoge Raad liet deze beslissing in stand.2
Deze vindplaats handelt over een andere noodweercasus bij een lift in de Bijlmer. De zaak leidde uiteindelijk tot een uitspraak van de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) op 15 mei 2007 (nr. 52391/99): The case of Ramsahai and Others v. the Netherlands.
Op zondagavond 19 juli 1998 rond 22.00 uur beroofde de 18-jarige Moravia Ramsahai onder dreiging met een vuurwapen een bezoeker van het Kwakoe Zomerfestival van zijn gloednieuwe scooter. Tijdens de achtervolging door twee politieagenten van bureau Flierbosdreef vluchtte Ramsahai de toegangsruimte bij…