Naar de inhoud

Emigratie van de bv: niet altijd gepland

Regelmatig krijgen dga’s het advies om de bv naar het buitenland te verplaatsen om hiermee belastingvoordelen te behalen. Vaak is deze verplaatsing onderdeel van een groter plan om (toekomstige) belasting te besparen. De vraag naar de vestigingsplaats van de bv is niet alleen van belang bij ‘geplande’ verplaatsingen van de werkelijke leiding van de bv, maar ook als de dga zelf (privé) een emigratie overweegt. Omdat de vestigingsplaats van de bv vaak nauw verbonden is met de woonplaats van de dga, kan de verhuizing van de dga naar het buitenland leiden tot een onbedoelde verplaatsing van de werkelijke leiding van de bv met alle gevolgen van dien.

De Nederlandse wet kent een feitelijke uitleg van de fiscale vestigingsplaats. De fiscale vestigingsplaats van een bv dient naar de omstandigheden te worden beoordeeld. Dit betekent dat de formele vestigingsplaats, bijvoorbeeld het adres dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of het postadres, niet beslissend is. Doorslaggevend voor de plaats van vestiging is de plaats van waaruit het lichaam feitelijk wordt geleid.

Daarnaast kan een vennootschap voor fiscale doeleinden ook in Nederland zijn gevestigd als de vennootschap – zoals een bv – is opgericht naar Nederlands recht (‘oprichtingsfictie’). Als de feitelijke leiding van de bv vanuit een ander land wordt uitgeoefend dan Nederland, kan er sprake zijn van een dubbele vestigingsplaats.

Dubbele vestigingsplaats

Een in Duitsland wonende dga heeft alle aandelen in een Nederlandse bv. De feitelijke leiding over de bv wordt volledig vanuit Duitsland uitgeoefend. De vennootschap is dan in Duitsland aan de belastingheffing onderworpen. Maar op grond van de oprichtingsfictie is de vennootschap ook in Nederland gevestigd. …