Naar de inhoud

Europarlement steunt SP-aanpak acquisitiefraude

Het Europees Parlement schaart zich achter plannen van de SP om acquisitiefraude langs Europese weg aan te pakken. De commissie Interne Markt van het Europarlement sprak vorige week haar steun uit voor het voorstel van Europarlementariër Dennis de Jong. Hij stelt in het rapport voor om een Europese richtlijn inzake misleidende reclame te herzien.

Bij acquisitiefraude krijgen bedrijven onder valse voorwendselen een contract aangesmeerd waar ze weinig of niets aan hebben. Het gaat bijvoorbeeld om advertentieruimte in niet bestaande of nauwelijks gelezen gidsen. Ondernemers komen moeilijk van de contracten af. De fraude kost Nederlandse bedrijven naar schatting jaarlijks 400 miljoen euro.

De Europarlementariër wil met het voorstel mogelijk maken dat er in elk van de 28 Europese lidstaten een meldpunt komt om acquisitiefraude aan de kaak te stellen. Ook moet het mogelijk worden dat gedupeerde bedrijven gezamenlijk een rechtszaak aanspannen. Dat kan nu niet. Veel ondernemers stappen niet in hun eentje naar de rechter, omdat de bedragen in dat geval te klein zijn.

Daarnaast wil De Jong dat er een zwarte lijst wordt opgesteld van veroordeelde bedrijven. Ook moeten de bedrijven worden uitgesloten van subsidies.

De SP in de Tweede Kamer diende eerder samen met de VVD al een initiatiefwet in tegen acquisitiefraude. Volgens De Jong is een Europese aanpak echter net zo belangrijk. ‘Veel van deze bedrijven opereren vanuit andere lidstaten,’ zegt hij. ‘Dus samenwerking is cruciaal om ze aan te kunnen pakken.’ (RvdD)