Experiment regelluwe scholen
Op 1 januari 2016 is het experiment regelluwe scholen van start gegaan. Deelname hieraan staat open voor zogenoemde ‘excellente scholen’. Het doel van het experiment is om deze scholen meer ruimte te geven om te werken aan de innovatie van het onderwijs. Wet- en regelgeving mogen de ontwikkeling van die innovatie niet in de weg staan, aldus staatssecretaris Dekker.
Sinds enkele jaren is het voor scholen voor primair en voortgezet onderwijs mogelijk om het predicaat excellent te verkrijgen. Dat predicaat heeft een levensduur van drie jaar. Voor het bereiken van de status van excellente school zijn criteria ontwikkeld. Een jury adviseert over het al dan niet verstrekken ervan. De school legt in het ‘excellentieprofiel’ vast op welke terreinen en met welke aspecten de school werkt aan de ontwikkeling van excellent onderwijs. Het doel van het project excellente scholen is om die scholen die zich inzetten om de kwaliteit van het onderwijs op een hoog niveau te brengen en te houden erkenning te geven. Zo wordt ook voor de samenleving zichtbaar dat deze scholen bijzondere inspanningen leveren.
Regels mogen niet hinderen
Het onderwijs kent van oudsher veel regels. Dat is goed te verklaren. De overheid hecht immers veel waarde aan goed onderwijs voor alle kinderen en investeert daar veel geld in. Daarom is ze geneigd met regelgeving zo veel mogelijk te sturen ten einde dat gewenste goede onderwijs ook daadwerkelijk te realiseren.
Maar regels kunnen ook doorslaan en onbedoeld initiatieven smoren en ontwikkelingen gericht op innovatie en verbetering van de kwaliteit in de weg staan. Voor staatssecretaris Dekker vormde dit gegeven de reden om excellente scholen vanaf 1 januari 2016 de ruimte te geven van…