Naar de inhoud

Feitjes en weetjes

Feitjes en weetjes, als je de woorden opzoekt dan word je al snel doorverwezen naar het woord triviaal, driesprong. In het oude Romeinse Rijk was het gebruikelijk om op splitsingen en kruisingen van het wegennet, dat meer dan 80.000 km verharde weg bevatte, het laatste nieuws te publiceren zodat reizigers hier kennis van konden nemen. Zo ging triviaal ook van de straat betekenen of in figuurlijke zin alledaags. Feitjes en weetjes zijn dus van alle tijden en krijgen ook in ons vak steeds meer betekenis.

In de 21e eeuw plaatsen we onze feiten en weetjes niet meer op de kruisingen van wegen, daar hebben we internet voor. Een groot, de hele aarde omvattend, openbaar netwerk van computers waar we onze weetjes kunnen opsporen. Ze kunnen grappig zijn, soms handig, soms nietszeggend. Maar ze kunnen ook van nut zijn om het vergrootglas op een onderwerp te zetten. Ze kunnen reacties los maken als: ‘goh, dat heb ik nooit geweten’ óf ‘zoveel, daar ga ik iets aan doen.’ We weten de laatste jaren steeds meer over ons mooie vak. We doen meer dan ooit aan brandonderzoek en dat levert veel mooie feitjes en weetjes op. Wat weten we soms nog weinig. We vinden veel en hebben meningen, maar weten we ook hoe het echt zit?

Mooie voorbeelden van onderzoek zijn de praktijktesten in Zutphen, de onderzoeken naar fatale woningbranden, het onderzoek risicodifferentiatie woningbranden, 100% woningbranden en de vele onderzoeken van de Wetenschappelijke Raad Brandweer. Google bijvoorbeeld maar eens op woningbranden en u wordt overspoeld met feitjes en weetjes hierover.

De kunst…