Geluidsoverlast door een beroepscellist
Bij buurtbemiddeling over geluidsoverlast gaat het meestal over schreeuwende kinderen, blaffende honden of te luide radio. In deze bemiddeling gaat het om een opmerkelijke zaak, waarin een professionele musicus met zijn cello de overlast veroorzaakt.
Het geschil speelt tussen drie appartementseigenaren die boven elkaar wonen. In het bovenste appartement woont een echtpaar zonder kinderen. Daaronder woont een cellist met zijn echtgenote en twee kleine kinderen en daaronder woont een alleenstaande vrouw. De boven- en benedenburen klagen over geluidoverlast van de cellist. Zij horen hem studeren, overdag en in het weekend. Na een vastgelopen bemiddelingspoging door de wijkagent wordt de zaak door de politie verwezen naar buurtbemiddeling. Ik besluit deze zaak op te pakken. Geluidsoverlast veroorzaakt door een beroepscellist lijkt me leuk om te mediaten. Met mijn collega-buurtbemiddelaar ga ik erop af.
Voorgeschiedenis
De communicatie is inmiddels behoorlijk verstoord. Men spreekt elkaar niet meer aan. Het probleem van de geluidsoverlast is al aangekaart in een vergadering van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daar is toen afgesproken dat er geen cello meer mag worden gespeeld als dat tot geluidsoverlast leidt. Maar de cellist noch zijn vrouw waren bij deze vergadering aanwezig en het cello studeren gaat gewoon door. Op advies van de voorzitter van de VvE gaan de buren naar de politie om de zaak aan te kaarten. De wijkagent oordeelt dat er geen sprake is van een strafbaar feit. Hij probeert te bemiddelen, maar dat leidt niet tot resultaat. Hij verwijst naar mediation en geeft daarbij duidelijk zijn mening over de zaak. Hij schrijft bij de verwijzing naar buurtbemiddeling: ‘De buurman mag van de buren…