Auteursrecht: een introductie
Het auteursrecht (in het Engels ‘copyright’) is vastgelegd in de Auteurswet en biedt auteursrechtelijke bescherming van een creatie. Zoals gedefinieerd in artikel 1 van de Auteurswet: “Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.”
Het auteursrecht hoeft niet aangevraagd of geregistreerd te worden, wanneer iets wordt gecreëerd dan behoort het auteursrecht op dat werk automatisch toe aan de maker. Hij of zij kan dit auteursrecht weggeven, doorverkopen of overdragen.
Het copyright symbool (©)
Het copyright symbool werd origineel gebruikt in de Verenigde Staten om het auteursrecht te claimen. Tegenwoordig is het niet meer nodig omdat – zoals eerder vermeld – het auteursrecht automatisch op een gecreëerd werk berust. Desondanks wordt het vaak nog vermeld om duidelijk te maken bij wie het auteursrecht berust en dat diegene daar belang aan hecht.
Auteursrecht als onderdeel van intellectueel eigendomsrecht
Het auteursrecht is onderdeel van een groter rechtsgebied, namelijk het intellectueel eigendomsrecht. Hiertoe behoren ook de volgende sub rechtsgebieden:
- naburige rechten
- merkenrecht
- octrooirecht
- topografierecht
- modellenrecht
- databankenrecht
- kwekersrecht
- handelsnaamrecht
Wat biedt Sdu u op het gebied van auteursrecht?
We tonen u graag een selectie van de vakinformatie op het gebied van auteursrecht. Op deze pagina vindt u actuele content die we samen met experts uit de rechtspraktijk creëren.