Intellectueel eigendomsrecht

Intellectueel eigendomsrecht: een introductie

Intellectueel eigendom (afgekort ‘IE’) is een verzamelnaam voor een aantal rechten dat is vastgelegd in verschillende nationale en internationale wet- en regelgeving die als doel hebben: de bescherming van het intellectueel eigendom van uitvinders, ontwerpers, ontwikkelaars of auteurs. Dit intellectuele eigendom kan een uitgewerkt idee, creatie of uitvinding zijn.

Het intellectuele eigendom is belangrijk op verschillende terreinen:

  • Auteursrecht (in het Engels ‘copyright’) is vastgelegd in de Auteurswet en biedt auteursrechtelijke bescherming van een creatie.
  • Naburige rechten zijn vastgelegd in de Wet op de naburige rechten. Deze geven bescherming aan uitvoerend kunstenaars, muziekproducenten, filmproducenten en omroeporganisaties. Net als auteursrecht ontstaan deze rechten vanzelf (zonder registratie of aanvraag).
  • Merkenrecht beschermt geregistreerde merken, logo’s of productvormen.
  • Octrooirecht beschermt een nieuwe uitvinding of idee. Het recht wordt exclusief toegekend aan de uitvinder of aanvrager van een octrooi.
  • Handelsnaamrecht is vastgelegd in de Handelsnaamwet en beschermt de naam van een bedrijf waaronder het handel drijft.

Andere intellectueel eigendomsrecht gebieden zijn bijvoorbeeld topografierecht, modellenrecht, databankenrecht of het kwekersrecht

Wat biedt Sdu u op het gebied van intellectueel eigendomsrecht?

We tonen u graag een selectie van de vakinformatie op het gebied van intellectueel eigendomsrecht. Op deze pagina vindt u actuele content die we samen met experts uit de rechtspraktijk creëren.

Intellectueel eigendomsrecht in de webshop

Naar de webshop

Toegang tot al onze juridische informatie?

    • Neem een dag- of weekabonnement op onze online databank OpMaat
    • Krijg direct toegang tot al onze bronnen en vindt het antwoord op uw zoekvraag
Meer informatie
(387 artikelen)

Uit het archief