Grenzeloze samenwerking
Roer en Overmaas
Roer en Overmaas is, gezien het aantal grensoverschrijdende wateren, zonder overdrijven het meest internationaal opererende waterschap van Nederland. Het is echter niet alleen het rivier- en beekwater dat in het uiterste zuiden van ons land veelvuldig de grens oversteekt: ook rioolwater, muskus- en beverratten én de hydrologen van het waterschap kenmerken zich door een hoog internationaal gehalte.

We spreken met dé buitenlandspecialist van Waterschap Roer en Overmaas, Harry Tolkamp. Het visitekaartje dat hij het meest gebruikt vermeldt dan ook senior strategic policy advisor. “Dan hoef ik minder uit te leggen”, lacht hij. “Het werkgebied van ons waterschap grenst voor liefst 90 procent aan Duitsland en België. Veel beken ontspringen in Vlaanderen, Wallonië en Duitsland waardoor gebeurtenissen in het buitenland de waterkwaliteit en de waterstand in onze provincie sterk beïnvloeden. Ons waterschap heeft dan ook een lange geschiedenis als het gaat over samenwerken over de grenzen heen. De lijst met wie we samenwerken is lang. Het voornaamste is dat het werkt en dat de samenwerking steeds beter verloopt. Ik zal hiervan een paar sprekende voorbeelden noemen.”
Gezamenlijke schouw
“Al vanaf 1963 toen de permanente NL-Duitse Grenswatercommissie werd opgericht, overlegt ons waterschap in de subcommissie Maas-Roer over zaken die zich afspelen langs de hele oostgrens van ons werkgebied”, zegt Tolkamp. “In dit overleg nemen, naast een vijftal Duitse partijen, aan Nederlandse zijde ook de provincie Limburg en Rijkswaterstaat deel. Zo vindt er tweejaarlijks een gezamenlijke schouw van de grensscheidende beken plaats en is de voortgang en…