Naar de inhoud

Herstelbemiddeling over seksueel misbruik in de katholieke kerk

Drieluik herstelbemiddeling is een specifieke vorm van mediation voor slachtoffers van seksueel misbruik. De methode werd ontwikkeld voor slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk. Carla Goosen beschrijft in dit artikel de ervaringen met de methode. Hoewel deze in een specifieke context is ontwikkeld, kan zij ook in andere situaties goede diensten gaan bewijzen bij bemiddeling tussen slachtoffers en daders van seksueel misbruik en seksueel geweld, maar zeker ook bij andere ernstige trauma’s zoals bedrijfsongevallen, medische beroepsfouten en medische missers.

Wanneer slachtoffers en (vermeende) daders na een ernstig feit met elkaar in contact treden, is dat doorgaans opnieuw in een context van een conflict door de sterke mate van juridisering. Beide partijen komen met hun eigen advocaten naar het gesprek. En ook al is een tegenspraakprocedure erop gericht om te oordelen over een vorm van genoegdoening, in de praktijk veroorzaken procedures op tegenspraak vaak nog meer leed bij de slachtoffers – en niet zelden ook bij de daders.

De belangen zijn in deze setting immers tegengesteld, met als gevolg een strijd waarin nieuwe slagen worden toegebracht en nieuwe schade wordt berokkend. Ontkenning, verdraaiing of bagatellisering van het gebeurde door een dader is het laatste waaraan slachtoffers behoefte hebben. Zij willen op de eerste plaats worden gezien, erkenning krijgen en oprechte excuses horen voor het aangedane leed. Dat geldt zeker voor slachtoffers van misbruik binnen de katholieke kerk waar dit artikel over gaat.

Het heeft lang geduurd, maar inmiddels weten we dat binnen de rooms-katholieke kerk op grote schaal (seksueel) misbruik heeft plaatsgevonden van kinderen die aan de zorg van de kerk of de daarmee gelieerde instellingen…