Het corrigeren van fouten: vanuit arbeidsrecht beschreven
In de praktijk komt het natuurlijk voor dat de werkgevers een fout maken bij bepaling of betaling van het salaris van een of meer werknemers. Werkgever keren bijvoorbeeld een toeslag uit waar werknemers geen recht op hebben, of houden te weinig loonbelasting in. Als zo’n fout aan het licht komt, zullen werkgevers dit op hun werknemers willen verhalen en over willen gaan tot verrekening met het nog verschuldigde salaris. In een beperkt aantal gevallen, waaronder de hierboven beschreven situaties, is zo’n verrekening tijdens het dienstverband mogelijk. Aan zulke verrekeningen zijn echter wel voorwaarden verbonden. Op die voorwaarden wordt in dit artikel ingegaan.
Werkgevers mogen niet zomaar overgaan tot verrekening van claims met het salaris van de werknemers. Dit mag alleen als dit op basis van het ‘goed werkgeverschap’ of de ‘redelijkheid en billijkheid’ mogelijk is. De uitkomst daarvan is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. De volgende omstandigheden zijn in dit kader onder andere van belang:
Is de werknemer nalatig geweest bij het verstrekken van de correcte informatie aan de werkgever?
Was de fout in het salaris kenbaar voor de werknemer?
Voorbeeld 1:
De werknemer werkte enkele jaren in een ploegendienst en had recht op een ploegentoeslag. Als gevolg van een functiewijziging kwamen de werkgever en de werknemer overeen dat de ploegentoeslag zou worden afgebouwd. Desondanks bleef de werknemer nog enkele jaren de volledige ploegentoeslag ontvangen. Deze fout in het salaris was kenbaar voor de werknemer en mocht derhalve worden verrekend met het nog verschuldigde salaris.
Indien de fout in het salaris (of de betaling daarvan) niet aan de werknemer te wijten is…