Het Nederlandse politieverhoor van verdachten anno 2017


Over Nederlandse verhoormethoden is nog maar weinig bekend. Onder andere in het Verenigd Koninkrijk is onderzocht hoe politieagenten een zo betrouwbaar en uitgebreid mogelijke verklaring van een verdachte kunnen verkrijgen, alsook naar de risico’s van bepaalde verhoormethoden. Hieruit blijkt dat ondeugdelijke verhoortechnieken schuldige én onschuldige verdachten een bekentenis kunnen ontlokken. Op basis van de stand van de wetenschap over de effectiviteit van verhoormethoden worden suggesties gedaan om het Nederlandse verdachtenverhoor te verbeteren.

1 Inleiding

Het verhoren van verdachten is corebusiness van de politie. Op basis van de verklaring van de verdachte neemt de rechter, in combinatie met de rest van het dossier, een weloverwogen beslissing over de schuldvraag.1 In de afgelopen decennia is, onder andere in het Verenigd Koninkrijk, veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de vraag op welke manier politieagenten een zo betrouwbaar en uitgebreid mogelijke verklaring van verdachten kunnen verkrijgen, en naar de risico’s van bepaalde verhoormethoden.2 Uit dat onderzoek blijkt ontegenzeggelijk dat ondeugdelijke verhoortechnieken – waaronder het voorspiegelen van strafvermindering, het inspelen op het geweten, materiële beloningen, het voorhouden van vals bewijs en andere trucs – zowel schuldige als onschuldige verdachten een bekentenis kunnen ontlokken.3 Dit artikel gaat over de verschillen tussen het verdachtenverhoor in het Verenigd Koninkrijk en Nederland anno 2017. Op basis van een vergelijking worden suggesties gedaan om het Nederlandse verdachtenverhoor te verbeteren, zodat het kan voldoen aan de huidige wetenschappelijke standaarden.

2 Investigative interviewing: een bewezen effectieve verhoormethode

In het Verenigd Koninkrijk bestaat een lange traditie van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van het politieverhoor van aangevers, getuigen en verdachten. Dit is terug te voeren naar 1984, toen…

Verder lezen
Terug naar overzicht