Naar de inhoud

Het niet afgescheiden vermogen van de stille maatschap

1. Inleiding

De Hoge Raad overwoog dat een maatschap een afgescheiden vermogen heeft.2 Daarmee lijkt een langdurige discussie daarover in de rechtswetenschap beëindigd. De Hoge Raad maakte echter geen onderscheid tussen de openbare en stille maatschap. De openbare maatschap is een maatschap die “op een voor derden duidelijk kenbare wijze onder een bepaalde naam aan het rechtsverkeer deelneemt”.3 De stille maatschap doet dat niet.4 Omdat in het arrest van de Hoge Raad een openbare maatschap centraal stond, dient de in deze bijdrage centraal staande vraag zich aan of de stille maatschap ook een afgescheiden vermogen heeft.

In deze bijdrage zal eerst worden ingegaan op het onderscheid tussen een gemeenschap en een afgescheiden vermogen. Vervolgens wordt het belang van het al dan niet bestaan van een afgescheiden vermogen voor een stille maatschap behandeld. Daarna wordt uiteengezet in hoeverre een stille maatschap een afgescheiden vermogen heeft en wordt een aantal implicaties daarvan behandeld. Deze bijdrage rondt af met een conclusie.

Waar in deze bijdrage geschreven wordt over een maatschap, wordt de stille maatschap bedoeld, tenzij anders aangegeven. Dat betekent overigens niet dat het geschrevene niet van toepassing is of kan zijn op de openbare maatschap.

2. De gemeenschap en het afgescheiden vermogen

2.1. Inleiding

Art. 7a:1655 BW bepaalt dat de maatschap een overeenkomst is, waarbij de vennoten zich verbinden om iets (goederen en/of arbeid) in gemeenschap te brengen met de bedoeling het daaruit onstane voordeel met elkaar te delen. Toont men een maatschap aan, dan toont men het bestaan van een gemeenschap aan. Deze gemeenschap is niet vanzelfsprekend een afgescheiden vermogen. …