Naar de inhoud

Het nut van de meerwaardeclausule

1. Inleiding

Nu het economisch tij gunstiger wordt, zien we dat vermogen weer in waarde stijgt. Hoe snel een waardestijging plaatsvindt is vaak moeilijk te voorspellen. Wanneer men goederen verkoopt kan het moment juist gekozen zijn, maar het kan ook te vroeg of te laat zijn. Bij het kiezen van het moment zit altijd iets speculatiefs. Op zichzelf is daar niets tegen ‘It is all in the game’. Maar in de onderlinge verhouding tussen mensen kan dat verkeerd uitpakken en daarom kan het wenselijk zijn dat de waardeontwikkeling van een goed over een langere periode wordt uitgespreid zodat de belanghebbenden, meestal de deelgenoten, langer in de waarde-ontwikkeling participeren. Dat kan gebeuren door een meerwaardeclausule op te nemen in de overeenkomst of het testament.

De meerwaardeclausule1 kan juist het duwtje geven om partijen een beslissing te laten nemen over de verkoop/toedeling van een goed.

2. Waar speelt de meerwaardeclausule?

De meerwaardeclausule speelt een belangrijke rol op terreinen waar goederen voor een lagere waarde dan de waarde in het economisch verkeer worden overgedragen of toegedeeld. De reden voor het aannemen van een lagere waarde kan gelegen zijn in het feit dat de overnemer/degene aan wie goederen worden toegedeeld niet voldoende middelen heeft en ook niet kan verwerven om de goederen te verkrijgen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bedrijfsoverdracht en dan met name bij bedrijfsoverdracht binnen de familie.

Een ander terrein waar meerwaardeclausules voorkomen is dat van de verdeling na echtscheiding. In veel gevallen zal een van de belangrijkste vermogensbestanddelen de echtelijke woning zijn. Wanneer deze aan een van beide echtgenoten wordt toegedeeld, kan deze vaak niet…