Naar de inhoud

Hoe vindt de Nederlandse notaris een buitenlands testament?

De mobiliteit van burgers in de EU neemt toe, de doorsnee burger reist veel, hij woont een aantal jaren in een ander land voor werk of na pensionering en heeft meer bezittingen in het buitenland. Dat heeft ook invloed op het maken van testamenten. Het komt vaker voor dat iemand een testament in het buitenland heeft gemaakt. Hoe komt de Nederlandse notaris daar achter, indien hij de nalatenschap dient af te wikkelen?

Inleiding

Sinds 6 december 2012 is het mogelijk om via het Nederlandse Centraal Testamentenregister (hierna afgekort CTR) ook inlichtingenverzoeken te doen in testamentenregisters van andere Europese landen teneinde buitenlandse testamenten te achterhalen. Hiertoe is een netwerk Reséau Européen des registres testamentaires (afgekort tot RERT) opgericht, dat het mogelijk maakt dat de verschillende Europese testamentenregisters met elkaar communiceren. De website van het netwerk is te vinden op http://www.arert.eu.

Welke landen doen mee?

De volgende 22 landen doen op dit moment (1 juli 2017) mee aan het netwerk van RERT:

Duitsland, Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Estland, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zwitserland en de stad Sint-Petersburg.

Van die 22 landen zijn er 15 digitaal gekoppeld: Duitsland, Oostenrijk, België, Bulgarije, Estland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Letland, Luxemburg, Nederland, Polen, Roemenië, Slowakije en St. Petersburg.

Hoe gaat de procedure?

De Nederlandse notaris die wil nagaan of een overledene een testament heeft achtergelaten kan via…