Naar de inhoud

Inwoners rond Napels ziek door illegale stortplaatsen maffia

In een brede strook ten noorden van Napels zijn de sterftecijfers hoger dan in de rest van Italië. Onderzoekers durven nog geen conclusies te trekken, maar de bewoners weten het zeker: de hoge sterftecijfers en ziektes komen door het decennialang illegaal dumpen van afval door de maffia. De afvalbergen rond Gaivano bij Napels zijn bijna niet te beschrijven. Afval van leerlooierijen, bergen afgedankte olievaten, resten van gestolen auto’s en stapels asbestplaten liggen open en bloot in een landschap dat grenst aan de tomatenkassen en moestuinen van de stad.

Een gedeelte van het gedumpte vuil werd door de maffia verbrand en ligt in zwarte, door de regen verspreide, sporen langs de weg.

Wat er precies verbrand is en welke milieueffecten dat had, weet Enzo Tosti ook niet. Hij woont aan de rand van de stad en zag de afvalbergen de afgelopen jaren alleen maar groter worden. Het kan niet anders dan dat daardoor de sterftecijfers in de streek hoger liggen dan elders, meent Tosti. “De toename van ziektes en aandoeningen in het gebied, waaronder leukemie, zijn overduidelijk te wijten aan het gedumpte afval. Als de ziektegevallen toenemen, komt dat doordat de vervuiling al jaren toeneemt.”

Bron: nos.nl, 16-02-2016