Levensverzekering en negatieve nalatenschap
De auteur bespreekt een rechtsvraag uit de praktijk over een geval van uitkering krachtens levensverzekering terwijl er sprake is van een negatieve nalatenschap.
1. De rechtsvraag
Enige tijd geleden werd mij vanuit de praktijk de volgende rechtsvraag voorgelegd. Een erflater is overleden zonder een testament te hebben opgemaakt zodat het versterferfrecht van toepassing is. Volgens de bepalingen van de wet zijn de drie minderjarige kinderen van erflater zijn enige erfgenamen. Aangezien de nalatenschap van erflater naar verwachting negatief zal zijn, verwerpen de drie kinderen de nalatenschap. Daardoor wordt een erfgenaam uit de tweede parentele (zie artikel 4:10 lid 1 sub b BW) de enige erfgenaam van erflater. Enige tijd na het overlijden van erflater blijkt er een overlijdensrisicoverzekering door erflater te zijn afgesloten op zijn leven waarvan de begunstiging – voor zover hier relevant – luidt:
a. De erfgenamen; (…)
De vraag rijst hoe in het kader van de afwikkeling van deze nalatenschap de uitkering uit hoofde van de overlijdensrisicoverzekering, moet worden behandeld.
2. Beantwoording van de rechtsvraag
Aangezien de erfgenamen vóór de verwerping door de hiervoor bedoelde kinderen andere personen waren dan na de verwerping kan de vraag rijzen wie met ‘de erfgenamen’ als begunstigde in de polis in casu zijn bedoeld? Omdat zulks in dit geval niet geheel duidelijk is, hebben we hier te doen met een vraag van uitleg van de overeenkomst van levensverzekering. Bij deze uitleg zal moeten worden gekeken naar de bedoeling van de verzekeringnemer die de verzekering heeft afgesloten als ook naar de wet en de verdere inhoud van de overeenkomst (denk aan de kleine lettertjes bij de polis). Voor de beantwoording van deze rechtsvraag…