Mediation als ‘gamechanger’ om fiscale conflicten op te lossen
Na een algemene introductie in het onderwerp mediation als gamechanger1 en een weergave van een tweetal praktijksituaties wordt ingegaan op de inzet van mediation bij belastingconflicten. Daarbij worden besproken de mediation via de Belastingdienst en vervolgens de mediation naast rechtspraak. Het artikel wordt afgesloten met conclusie en slotopmerkingen.
1. Inleiding
Als Youp van ’t Hek een hele column wijdt aan de Belastingdienst,2 is het wellicht tijd om even rechtop te gaan zitten. Hij is immers de man die Heineken op de knieën kreeg met het merk Buckler. Het is bij de Belastingdienst volgens Youp een grote ‘kolerezooi’. Er wordt niet gecontroleerd en de goeie mensen die dat konden zijn bij de Belastingdienst vertrokken door een vertrekregeling die € 700 miljoen heeft gekost.
Loop je als belastingplichtige wel tegen de lamp zoals BN’ers Cootje Stompé of Robin van Linschoten dan besteedt in elk geval de pers daar ruim aandacht aan. In het AD van 25 augustus 2017 schrijft Sheila Sitalsing:3 ‘je eindigt dan als ontbijtprakje’. Deze verhalen hebben volgens haar een disciplinerende werking op andere belastingplichtigen. De belastingmoraal is volgens haar hoog in Nederland. Slechts 20% van de belastingplichtigen meent dat de Staat iets van hem afpakt. Zij vraagt zich af of dat zo blijft nu het zo’n ‘soepzooitje’ is bij de Belastingdienst.
We leven in een tijd dat dingen makkelijk kunnen schuiven: niets is zeker. Wie had immers voor mogelijk gehouden dat Zwarte Piet zou verdwijnen bij onder andere warenhuis De Bijenkorf? Veranderingen vinden doorgaans van onderaf – gezien de hoeveelheid burgerinitiatieven die er op dit moment zijn – ook wel weer…