Naar de inhoud

Meer flexibiliteit bij de aankoop van pensioen

Werknemers die deelnemen aan een pensioenregeling die gebaseerd is op een premieovereenkomst of een kapitaalovereenkomst zijn verplicht om op pensioendatum van het dan opgebouwde kapitaal een levenslange pensioenuitkering aan te kopen. Als gevolg van de huidige lage rentestand valt de levenslange uitkering echter (veel) lager uit dan waar de deelnemer op had gerekend. Het wetsvoorstel Wet variabele pensioenuitkering en het Wetsvoorstel pensioen in eenheden beogen meer flexibiliteit in te bouwen bij de aankoop van een pensioen.

Met het vorig jaar november ingediende wetsvoorstel Wet variabele pensioenuitkeringen beoogt de regering aan werknemers met een premieovereenkomst of een kapitaalovereenkomst de keuzemogelijkheid te bieden van een variabel, risicodragend pensioen. Daarmee is het derhalve op pensioendatum mogelijk om te kiezen voor een levenslange gegarandeerde uitkering en/of een levenslange variabele uitkering.

Als de deelnemer kiest voor een variabel pensioen, dan krijgt hij geen vaste pensioenaanspraak, maar dan varieert zijn pensioen na de pensioendatum mee met het beleggingsrisico, de ontwikkeling van de levensverwachting en het gerealiseerde resultaat op sterfte. De risico’s die de pensioenuitvoerder loopt bij een levenslange gegarandeerde uitkering – het langlevensrisico en het beleggingsrisico – komen te vervallen, zodat een groter deel van het vermogen in zakelijke waarden kan worden belegd en deze beleggingen ook ná de pensioendatum kunnen worden voortgezet. Er wordt derhalve ook gebruik gemaakt van de belegginshorizon ná de pensioendatum. Dit maakt het pensioen minder afhankelijk van de actuele marktrente op pensioendatum en verhoogt de kans dat de pensioenuitkering gedurende de uitkeringsfase stijgt.

Wettelijk shoprecht

Verder wordt, indien sprake is van een premie- of kapitaalovereenkomst, het wettelijk shoprecht uitgebreid. Dat wil zeggen dat naast de verzekeraar, zoals nu het geval is…