Meerderheid senaat in zicht voor Participatiewet


Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt te kunnen rekenen op een flinke meerderheid in de Eerste Kamer voor de Participatiewet en de aanscherping van de bijstand. Dat bleek op 24 juni jl. tijdens het debat over de wet. 

Klijnsma kan aanstaande dinsdag bij de stemming waarschijnlijk rekenen op niet alleen de regeringspartijen en de constructieve drie – die in het herfstakkoord vorig jaar al afspraken maakten over de wet - maar ook het CDA. De Participatiewet moet leiden tot een betere begeleiding van gedeeltelijk arbeidsongeschikten naar een baan bij een reguliere werkgever. Vanaf 2015 worden gemeenten, bonden en werkgevers samen verantwoordelijk voor het creëren van banen voor deze doelgroep. ‘Deze benadering heeft volledig onze steun,’ zei senator Terpstra van de christendemocraten.

De senaat wil echter wel de vinger aan de pols houden bij de soms technische uitwerking van de wet. Zo wil een deel van de oppositie dat de gevolgen van de wet voor de sociale werkvoorziening gemonitord wordt.

In het verlengde van de Participatiewet steunt de Eerste Kamer ook de aanscherping van de bijstand, al is er nog veel kritiek op de kostendelersnorm, door critici ook wel mantelzorgboete genoemd. Klijnsma heeft de invoering ervan uitgesteld naar 1 juli 2016 en gaat nu nog extra onderzoek doen naar alternatieven, maar een deel van de Kamer wil ook dan nog kunnen meepraten over eventueel afstel van de maatregel.

Bron:  www.sconline.nl 
Verder lezen
Terug naar overzicht