Natuurorganisaties teleurgesteld over inpassingsplan Blankenburgtunnel
Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland zijn teleurgesteld over het resultaat van het inpassingsproces voor de Blankenburgtunnel. Hoewel beide organisaties tegen de komst van de Blankenburgtunnel zijn, hebben zij toch de bereidheid uitgesproken om mee te denken of het onmogelijke mogelijk gemaakt zou kunnen worden. Namelijk zorgvuldige inpassing van de Blankenburgtunnel in het kwetsbare landschap van Midden-Delfland.
Integrale gebiedsgerichte aanpak
De natuur- en milieuorganisaties hebben daarbij het afgelopen half jaar gepleit voor een integrale gebiedsgerichte aanpak. Een majeur infraproject als de Blankenburgtunnel dient gepaard te gaan met een even majeure kwaliteitsimpuls voor het hele gebied tussen A20, Nieuwe Waterweg, Vlaardingen en Maassluis. Dit signaal is helaas niet opgepikt. De inpassingsmaatregelen zijn nu ingeperkt door het op dit moment beschikbare geld in plaats van door wat nodig is om recht te doen aan de kwaliteiten van het gebied waar de weg moet komen. Dit is een grote gemiste kans. Op allerlei andere plaatsen in het land wordt gewerkt aan zo’n totaalpakket aan maatregelen, terwijl juist in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag de leefbaarheid en het landschap het meest onder stedelijk-infrastructurele druk staat.
Regie bij provincie Zuid-Holland
Gebleken is dat er niet meer dan 25 miljoen euro beschikbaar is om de tunnel in te passen in het landschap. “Een schijntje ten opzichte van de 1,1 miljard die de weg kost, hooguit genoeg voor wat veredelde geluidswallen”, aldus Toine Cooijmans van Natuurmonumenten. Zolang er niet gekozen wordt voor de insteek waarbij behoud en verbetering van het hele bedreigde landschap voorop staat, zien de organisaties dan ook geen perspectief om deel te nemen aan het…