Naar de inhoud

Neurotrauma en MMT

De behandeling van ernstig traumatisch hersenletsel begint op straat

Een harde klap op het hoofd ten gevolge van bijvoorbeeld een verkeersongeval of val van hoogte kan leiden tot ernstige beschadiging van het brein, met dikwijls blijvende invaliditeit of zelfs overlijden tot gevolg. Deze schade aan het brein is deels een gevolg van de direct inwerkende kracht waarbij mechanische beschadiging van hersencellen optreedt. Een groot deel van de hersenschade treedt echter pas op in de minuten en uren na het trauma (zogenaamde secundaire hersenschade). Deze schade kan fors worden ingeperkt indien zo snel mogelijk de juiste handelingen worden verricht. Een goede pre-hospitale opvang is dus een essentiële schakel in het voorkomen van deze secundaire hersenschade. We nemen u graag mee langs de mogelijkheden die hiervoor in het veld bestaan.

O2 tekort en verhoogde druk

Secundaire hersenschade ontstaat door zuurstoftekort van het brein na een ernstig schedeltrauma. Bij patiënten met ernstig hersenletsel is aanvankelijk soms sprake van een periode van apnoe met hypoxie als gevolg, een belangrijke oorzaak van overlijden. Tevens is er vaak sprake van een verhoogde druk in de schedel met als gevolg een verminderde doorbloeding van het brein. Deze verhoogde intracraniële druk treedt bijvoorbeeld op als er sprake is van een posttraumatische bloeding (bijvoorbeeld een subduraal hematoom, figuur 1). Hierbij geldt: hoe hoger de druk in de schedel, hoe slechter de doorbloeding van het brein.

EMV-score

Een verhoogde intracraniële druk kan op een aantal manieren herkend worden. Als eerste is er de Glasgow Coma Scale, ook wel de Eye Movement Verbal-score (EMV-score) genoemd (tabel 1). Bij een acuut verhoogde intracraniële druk zal…