Sportrecht

Sportrecht: een introductie

Het sportrecht omvat alle juridische zaken die binnen en rondom een sport spelen. Denk bijvoorbeeld aan een transfer van een speler of aan sponsorcontracten. Het sportrecht beslaat niet één rechtsgebied, maar heeft raakvlakken met onder andere arbeidsrecht, vreemdelingenrecht, tuchtrecht en contractenrecht.

Voorbeelden van uitspraken in het sportrecht:

  • Het uitsluiten van een turner van verdere deelname aan de Olympische Spelen («JIN» 2016/188, ECLI:NL:RBGEL:2016:4504).
  • Het uitkomen van een buitenlandse voetbalspeler voor het Nederlands elftal («JV» 2006/114, ECLI:NL:RVS:2006:AV1833).
  • Het begeleiden van voetbalspelers door professionele adviseurs bij spelerscontractonderhandelingen («JIN» 2008/525).

Hof van Arbitrage voor Sport

Juridische conflicten kunnen worden voorgelegd aan het Hof van Arbitrage voor Sport. Dit Hof wordt in het Engels aangeduid als: Court of Arbitration for Sport (CAS). Dit Hof is onafhankelijk en is opgericht op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het Hof van Arbitrage voor Sport heeft haar eigen website waarop zij al haar uitspraken publiceert.

Sportrecht in Nederland

Een bekend voorbeeld van sportrecht is de zaak van oud-Feijenoordspeler Kalou («JV» 2006/114, ECLI:NL:RVS:2006:AV1833). Deze Ivoriaanse voetbalspeler wilde graag meespelen met het Nederlands elftal tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland (2006). Kalou bezat een verblijfsvergunning, maar om deel te nemen aan het Nederlands elftal diende hij te worden genaturaliseerd tot Nederlands staatsburger.

Zijn verzoek tot naturalisatie werd echter afgewezen, maar Kalou diende bezwaar in, waardoor de beslissing tot naturalisatie uiteindelijk terechtkwam bij minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en integratie). Het verzoek werd echter afgewezen en Kalou kon niet meespelen met het Nederlands elftal.

Wat biedt Sdu u op het gebied van sportrecht?

Jurisprudentie in Nederland («JIN») biedt u een breed scala aan jurisprudentie waaronder een groot aantal uitspraken over sportrecht. Per jaar worden in «JIN» de 500 meest relevante uitspraken uit alle rechtsgebieden opgenomen, samengevat en geannoteerd. De annotaties zijn geen wetenschappelijke verhandelingen, maar geven kort en to-the-point de belangrijkste praktische implicaties van de uitspraak weer. Op deze pagina vindt u actuele content die we samen met experts uit de rechtspraktijk creëren.

Sportrecht in de webshop

Naar de webshop

Toegang tot al onze juridische informatie?

    • Neem een dag- of weekabonnement op onze online databank OpMaat
    • Krijg direct toegang tot al onze bronnen en vindt het antwoord op uw zoekvraag
Meer informatie
(1.883 artikelen)

Uit het archief