Naar de inhoud

Rechtsvragenrubriek

6. Vruchtgebruik op onverdeelde helft woning ten behoeve van de andere mede-eigenaar

Een dame en een heer van dezelfde leeftijd hebben samen een huis gekocht en zij zijn ieder voor de onverdeelde helft eigenaar. Zij hebben ieder één kind uit een vorige relatie en geen gezamenlijke kinderen. De dame wil nu een direct ingaand vruchtgebruik vestigen ten behoeve van de heer op haar onverdeelde helft. De heer wil nu op zijn onverdeelde helft een direct ingaand vruchtgebruik vestigen ten behoeve van de dame. Zij willen om hun moverende redenen niets regelen bij testament. De vraag is of wat deze dame en heer willen mogelijk is. Mij lijkt het niet mogelijk, omdat er vermenging plaatsvindt van vruchtgebruik en eigendom (= samen de volle eigendom van de onverdeelde helft), zodat per saldo er niets wijzigt. Graag verneem ik uw mening.

H. B. te C.

1. Het is zonder meer mogelijk dat vruchtgebruik wordt gevestigd op een aandeel in een goed. In de casus geeft de man vruchtgebruik aan de vrouw op zijn aandeel en de vrouw vruchtgebruik aan de man op haar aandeel. Na deze transactie hebben zij ieder een aandeel in de woning belast met vruchtgebruik ten behoeve van de ander en het vruchtgebruik van het aandeel van de ander.

2. De gedachte van de constructie is blijkbaar dat na overlijden de langstlevende naast zijn of haar aandeel in de woning ook nog het vruchtgebruik heeft van de eerstoverleden partner. Maar kan dat met de door de vraagsteller genoemde constructie?

3. Art. 3:175 lid 1 BW bepaalt dat, tenzij uit de rechtsverhouding tussen de deelgenoten anders voortvloeit, …