Naar de inhoud

Reddingsbrigade en O2

Zuurstof voor drenkelingen

Verdrinken is het proces waarbij men schadelijke, respiratoire gevolgen ondervindt ten gevolge van een immersie/submersie in een vloeistof1. Ieder jaar worden er in Nederland ongeveer 400 personen (300 volwassenen en 100 kinderen) gepresenteerd in het ziekenhuis na een accidentele verdrinking2. De mortaliteit van accidentele verdrinking bedraagt voor volwassenen 20% en voor kinderen 10%3.

Uit analyse van ritgegevens blijkt dat in de Veiligheidsregio Kennemerland jaarlijks ongeveer 15 verdrinkingen plaatsvinden.4 Bij vrijwel iedere hulpverlening aan drenkelingen zijn reddingsbrigades als eerste ter plaatse. Zij starten de hulpverlening en zorgen ervoor dat professionele hulpverleners ter plaatse gebracht worden. Afhankelijk van de locatie kan dat 10 tot 25 minuten duren. Binnen de Veiligheidsregio Kennemerland is daarom in 2012 de samenwerking tussen reddingsbrigades en ambulancedienst geformaliseerd in een convenant met de zeven Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland. In dit convenant is vastgesteld dat de reddingsbrigades een ketenpartner van de ambulancedienst zijn en zijn er werkafspraken opgesteld.5

Verzoek O2 toediening

In 2012 is vanuit de Reddingsbrigade Zandvoort en de Reddingsbrigade Bloemendaal het verzoek aan de Regionale Ambulance Voorziening Kennemerland gedaan om zuurstof te mogen toedienen aan drenkelingen. Dit wordt al gedaan door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.6 De KNRM is verantwoordelijk voor hulpverlening verder dan vijfhonderd meter buitengaats, terwijl de reddingsbrigades binnen de vijfhonderd meter zone werken. Ook het Divers Alert Network geeft zuurstof aan drenkelingen. Deze vrijwilligers mogen na het volgen van een duikmedische training, zuurstof toedienen aan drenkelingen.7 Het verzoek van de Reddingsbrigade Zandvoort en Bloemendaal heeft geleid tot afspraken over scholing, toetsing en levering van zuurstof door de RAV Kennemerland. Ook zijn er twee protocollen ontwikkeld…