Ruime steun Kamer voor algemeen pensioenfonds


De Tweede Kamer heeft donderdag met ruime steun ingestemd met de Wet algemeen pensioenfonds. Met dat wetsvoorstel wil staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid regelen dat pensioenfondsen eenvoudiger kunnen fuseren, zonder hun regelingen ineen te schuiven.

Nu nog moeten fuserende fondsen ook hun pensioenpotten samenvoegen. Dat hoeft in een algemeen pensioenfonds niet meer. Door die gescheiden uitvoering door één fonds kunnen fondsen wel hun identiteit bewaren en – belangrijker wellicht – zeggenschap houden over hun deel van de pensioenpot, maar tegelijkertijd profijt hebben van de schaalvoordelen van grote fondsen.

Door een amendement van VVD en PvdA mogen alle pensioenfondsen zich bij een algemeen fonds aansluiten. Klijnsma koos er eerder voor om verplichtgestelde bedrijfstakfondsen uit te zonderen van de wet, omdat dat vanwege Europese mededingingsregels niet zou mogen. De Kamer stelt echter unaniem dat ook deze fondsen mee moeten kunnen doen aan het algemeen pensioenfonds. Klijnsma onderzoekt momenteel de juridische mogelijkheden om de fondsen toch aan te kunnen laten sluiten. Ze vraagt onder meer de Raad van State advies.

Bron: SConline 19 juni 2015

Verder lezen
Terug naar overzicht