Senaat ook akkoord met instemmingsrecht OR bij wijziging pensioen


De Eerste Kamer is 21 juni akkoord gegaan met een wetsvoorstel om ondernemingsraden meer instemmingsrecht te geven bij de wijziging van pensioenregelingen. Werknemers krijgen hiermee via de ondernemingsraad meer invloed op hun pensioenregeling. De Tweede Kamer stemde 7 juni al in met het wetsvoorstel. De wet treedt op korte termijn in werking bij koninklijk besluit.

Volgens het wetsvoorstel hebben ondernemingsraden bij ondernemingspensioenfondsen straks instemmingsrecht over alle onderdelen, tenzij er in de cao al afspraken over de pensioenregeling zijn gemaakt. Nu is het nog zo dat de ondernemingsraad bij een ondernemingspensioen alleen instemmingsrecht heeft wanneer de werkgever de pensioenregeling wil vaststellen of intrekken.

Staatssecretaris Klijnsma: ‘Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor de inhoud van de arbeidsvoorwaarde pensioen. Het is daarom logisch dat de ondernemingsraad van een ondernemingspensioenfonds ook instemmingsrecht heeft over de wijzigingen daarin.’

De zaak kwam aan het rollen na een conflict bij Shell in 2013. Het olieconcern zette zonder inspraak van de ondernemingsraad een nieuw, soberder pensioenfonds op voor nieuwe medewerkers. Dat kan onder de nieuwe wet niet meer.

Bron: SC Online

Zie ook: Nieuwsbericht 2016/312: Uitbreiding instemmingsrecht OR inzake pensioen

 

Verder lezen
Terug naar overzicht