Sign. - Door aanhouden crisis steeds vaker erfenis met schulden


Er zitten steeds vaker schulden in erfenissen. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS en Netwerk Notarissen. De resultaten van het onderzoek werden op 28 april gepresenteerd. Netwerk Notarissen legde de resultaten voor aan Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die daarop besloot Kamervragen over dit onderwerp te stellen.
Uit onderzoek van de NOS en Netwerk Notarissen blijkt dat door de aanhoudende crisis het aantal negatieve erfenissen toenemen waardoor erfenissen vaker door erfgenamen worden verworpen of slechts beneficiair worden aanvaard. In 2011 is het aantal beneficiaire aanvaardingen met ruim 10% toegenomen. Het aantal erfenissen met een schuld is het afgelopen jaar met een kwart gestegen.
Door de aanhoudende crisis worden erfenissen steeds vaker door erfgenamen verworpen of beneficiair aanvaard.
Netwerk Notarissen pleit voor maatregelen om erfgenamen te beschermen tegen financiële problemen als gevolg van het accepteren van erfenissen. Samen met de Radboud Universiteit Nijmegen werkt de notariële samenwerkingsorganisatie aan een voorstel dat nog vóór de zomer aan de politiek wordt aangeboden. De notarissen pleiten er ook voor dat betalingsuitstel van de erfbelasting over de WOZ-waarde van een huis niet meer rentedragend is. Erfgenamen kunnen nu twee jaar uitstel van betaling aanvragen, maar daar moet wel rente over worden betaald.

(Netwerk Notarissen)

Verder lezen
Terug naar overzicht