Sign. - Driekwart 50-plussers denkt na over eigen nalatenschap


73% van de 50-plussers in Nederland heeft wel eens nagedacht over de inhoud van zijn of haar testament. Toch heeft slechts 39% van hen daadwerkelijk een testament gemaakt. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding onder ruim 1.000 vijftigplussers.
32% van de respondenten in de leeftijd van 51 t/m 60 jaar heeft een testament, versus 49% van de respondenten ouder dan 70 jaar. De belangrijkste reden waarom 50-plussers geen testament maken, is dat de nalatenschap te klein is (60%). Een derde van de 50-plussers (32%) vertrouwt erop dat de partner of de kinderen alles goed regelen na overlijden. Bijna een kwart (23%) geeft de te hoge notariskosten als voornaamste reden voor het niet maken van een testament.
In werkelijkheid blijkt het regelen van een testament minder inspanning te vergen dan vooraf wordt ingeschat: 57% van de ondervraagden met een testament is het oneens met de stelling 'het lijkt me veel gedoe om een testament te regelen', tegen 24% van de 50-plussers die nog geen testament heeft.
91% van de ondervraagden weet dat het mogelijk is om aan een goed doel na te laten. Van de 50-plussers met de intentie om een testament op te maken, overweegt 29% 'waarschijnlijk' en 5% 'zeker' een goed doel daarin op te nemen.

(KWF Kankerbestrijding)

Verder lezen
Terug naar overzicht