Sign. - Echtscheiding oorzaak van gedwongen verkoop met verlies


Steeds meer huizen worden gedwongen met verlies verkocht. Bij 60% van de gevallen is een echtscheiding daarvoor de aanleiding. In de eerste helft van 2012 zijn 1545 gevallen geregistreerd, meer dan in heel 2010.
Door de daling van de huizenprijzen worden steeds meer woningen gedwongen met verlies verkocht. In het afgelopen kwartaal registreerde de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die namens de overheid garant staat voor restschuld, 780 gevallen, 15 meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De NHG verwacht dat in 2012 in totaal ongeveer 3000 huizen gedwongen met verlies worden verkocht. In heel 2011 werd er na gedwongen verkoop met verlies nog 2000 keer een beroep gedaan op de staatsgarantie en in 2010 slechts 1331.
Echtparen die scheiden en huiseigenaren die werkloos raakten zijn de belangrijkste aanleiding voor gedwongen verkoop met verlies. In 60% van de gevallen lag een stel in scheiding en bij 15% was werkloosheid de belangrijkste aanleiding voor gedwongen verkoop.
Omdat de opbrengst op executieveilingen vaak tegenvalt en de verliezen daardoor 'onaanvaardbaar veel hoger' zijn dan bij een onderhandse verkoop, wil de NHG ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk woningen worden geveild. Op dit moment gaat 16% van alle gedwongen verkopen via de veiling. Vorig jaar was dat nog 25%.
'Zodra NHG-huizen onder de hamer gaan, krijgen wij gemiddeld € 15.000 minder dan wanneer zij via de makelaar verkocht worden', zegt directeur Karel Schiffer van het garantiefonds voor huizenbezitters. Hij denkt dat hij dat geld beter kan besteden. 'Bijvoorbeeld door mensen meer tijd te geven hun huis op een normale manier te verkopen of door…

Verder lezen
Terug naar overzicht