Sign. - EU versimpelt erven in andere lidstaat


De Europese Unie vereenvoudigt het grensoverschrijdend erven in een andere EU-lidstaat. Het tweede huis in Spanje bijvoorbeeld moet makkelijker kunnen worden geërfd als de Nederlandse eigenaar sterft. Dat heeft het Europees Parlement in Straatsburg op 13 maart besloten. Een Nederlandse vrouw die getrouwd is met een Poolse man en in Frankrijk woont, kan voortaan kiezen of haar erfgenamen zullen erven onder de Nederlandse of de Franse wet. Door die versimpeling wordt voorkomen dat er een conflict ontstaat tussen justitie in Polen, waar de erfgenamen wonen, de rechters in Nederland en het gerecht in het land waar de vrouw onroerend goed bezit (Frankrijk).
Voor burgers die in hun moederland wonen en al hun bezittingen daar hebben, verandert er niets. De erfenis van burgers die in het buitenland wonen, zal onder de wetgeving vallen van het land waar ze leven, maar ze kunnen er voor kiezen om (via een testament) de wetgeving van hun moederland van toepassing te verklaren.
Volgens initiatiefnemer Kurt Lechner biedt het voorstel juridische zekerheid, is het begrijpelijk voor 'Jan met de pet' en maakt het de afhandeling van internationale nalatenschappen een stuk eenvoudiger.
In de EU gaat het jaarlijks om bijna 450.000 van dergelijke erfenissen (10% van alle nalatenschappen) met een gezamenlijke waarde van € 123 miljard.
Het voorstel van het parlement gaat nu naar de 27 lidstaten. De nieuwe regelgeving zal niet van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk en Ierland, omdat die landen een opt-out gevraagd hebben.

(Europees Parlement)

Verder lezen
Terug naar overzicht