Sign. - Hulp bij hypotheekschuld na scheiding


Ben je bang dat je na de echtscheiding de hypotheek niet meer kunt betalen? Aarzel dan niet te lang en vraag om hulp. Banken willen best meedenken. 'Er is absoluut geen reden tot schaamte. Ons Hypotheken Care Team is dit gewend en kan in een vroegtijdig stadium helpen', aldus een woordvoerder van de ABN Amro Bank. Zijn collega van de ING Bank is het daar mee eens: 'We kunnen beter zo vroeg mogelijk tot betalingsafspraken met onze klanten komen. Dan is het veel gemakkelijker dan als er al flinke achterstanden zijn. Want dat beperkt de opties.'
ING heeft, net als ABN, een apart team dat met in de problemen geraakte woningbezitters (door echtscheiding, baanverlies) praat en naar oplossingen zoekt. Een van de mogelijkheden is het inlassen van een 'hypotheekrentepauze'. Mensen die werkloos zijn geraakt, hoeven dan maximaal een jaar een deel van hun hypotheekrente niet te betalen. Daarna spreekt ING met hen af hoe zij binnen vijf jaar die achterstand inhalen. 'We kijken wel of een werkloze goede kans heeft op een nieuwe baan', zegt de woordvoerder van de bank.
Voor huizenbezitters die gaan scheiden, zijn ING en de Rabobank naar eigen zeggen bereid de restschuld van het oude huis op te tellen bij de hypotheek op de nieuwe huizen van de ex-partners. Een hypotheekschuld mag normaliter niet hoger zijn dan 106% van de woningwaarde, inclusief kosten koper. Bij een restschuld geldt dit principe niet.

(het Financieele Dagblad)

Verder lezen
Terug naar overzicht