Naar de inhoud

Sign. - Ontslag op staande voet terecht. Dringende reden voor de inlener levert ook een dringende reden op voor het uitzendbureau (Hof Arnhem-Leeuwarden 28 februari 2017, ECLI:NL:GHARL:2017:1674)

Werknemer is sinds 2011 op grond van een uitzendovereenkomst in dienst van Tempo-Team als uitzendkracht. Hij was ter beschikking gesteld aan een verzekeringsmaatschappij (inlener) in de functie van schadebehandelaar. Op 16 maart 2016 ontslaat Tempo-Team werknemer op staande voet omdat hij betrokken is geweest bij dubieuze en frauduleuze handelingen bij inlener op grond waarvan inlener de uitzendrelatie per direct heeft beëindigd.

Werknemer vordert onder meer vernietiging van het ontslag op staande voet. De kantonrechter Zwolle heeft de vorderingen van werknemer afgewezen. Werknemer stelt hoger beroep in.

Hij betwist dat een beëindiging van de uitzendrelatie om een dringende reden, doorwerkt in de relatie tussen werknemer en Tempo-Team. Het hof oordeelt dat het op zichzelf juist is dat een inlener makkelijk van een uitzendkracht af kan en ook is denkbaar dat bepaalde kwesties voor de ene inlener van groot belang zijn, terwijl dat voor een andere inlener niet het geval hoeft te zijn. Indien het verweten gedrag frauduleus handelen betreft, is dat gedrag van zodanige aard dat Tempo-Team werknemer bij geen enkele klant kan plaatsen. Dergelijk handelen bij de inlener levert dan ook een dringende reden op voor Tempo-Team.

Werknemer gelooft niet dat inlener pas op 8 maart 2016 het vermoeden kreeg dat hij fraudeerde bij de behandeling van schadeclaims en beroept zich erop dat het ontslag niet onverwijld is gegeven. Het hof stelt voorop dat niet inlener, maar Tempo-Team de tot ontslag bevoegde werkgever is. Op zichzelf is daarom niet van belang op welk moment inlener vermoedde dat werknemer zich schuldig maakte aan fraude. Niet is betwist dat Tempo-Team voldoende voortvarend heeft gehandeld…