Sign. - Tweede Kamer stemt in met Wetsvoorstel Lesbisch Ouderschap


De partner van de moeder van een kind (duomoeder) kan voortaan juridisch ouder worden zonder dat zij daarvoor naar de rechter moet. Dit staat in een wetsvoorstel (33 032) van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) dat op 30 oktober door de Tweede Kamer is aanvaard en dat de procedure wijzigt waarop het juridisch ouderschap van de duomoeder tot stand komt. Het voorstel stelt het belang van het kind voorop.
De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen. De erkenning is een eenvoudige handeling, die reeds vóór de geboorte, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, kan worden verricht. Het ouderschap ontstaat dan ook bij geboorte.
De nieuwe regeling brengt het recht zo veel mogelijk in overeenstemming met de feitelijke situatie van kinderen, die opgroeien in een gezin met twee moeders. Is er sprake van een bekende biologische vader, dan kunnen de moeders en deze vader ook afspreken dat niet de duomoeder, maar de biologische vader de tweede juridische ouder wordt van het kind. Het wetsvoorstel regelt dat:
1. het moederschap van de duomoeder ontstaat van rechtswege als de duomoeder is gehuwd met de moeder van het kind en duidelijk is dat de biologische vader van het kind geen rol zal spelen in zijn verzorging en opvoeding. In alle andere gevallen kan de duomoeder het kind erkennen;
2. de mogelijkheid om de rechter te verzoeken om vervangende toestemming voor erkenning wordt uitgebreid tot de zaaddonor die in een nauwe persoonlijke betrekking staat tot het kind;
3. de duomoeder die…

Verder lezen
Terug naar overzicht