Naar de inhoud

Sign. - Tweede Kamer stemt tegen verlenging financiering NIP-test (www.tweedekamer.nl; www.zorginstituut.nl)

Gezondheidsrisico’s en chromosomale afwijkingen tijdens de zwangerschap kunnen door middel van geneeskundig onderzoek met prenatale screening opgespoord worden. De Niet Invasieve Prenatale (NIP)-test betreft de prenatale screening op de trisomieën 21, 13 en 18; het syndroom van Down, het syndroom van Edward en het syndroom van Patau. Voor zwangere vrouwen bij wie op basis van de combinatietest een verhoogde kans op die chromosomale afwijkingen is vastgesteld, is de NIP-test sinds 1 april 2014 in Nederland beschikbaar via de TRIDENT-1 studie.

Met ingang van april 2017 wordt de NIP-test aangeboden aan alle zwangere vrouwen die daarvoor kiezen. Dit gebeurt via de TRIDENT-2 studie gedurende drie jaar. Door middel van de studie wordt nagegaan op welke wijze de NIP-test in Nederland het best kan worden aangeboden en op welke wijze de test in de dagelijkse praktijk kan worden uitgevoerd. De NIP-test wordt in dit kader gedeeltelijk gefinancierd door een tijdelijke subsidieregeling. De zwangere vrouwen betalen bij deelname aan het onderzoek een bijdrage van € 175.

Op 31 juli 2017 adviseerde het Zorginstituut op verzoek de minister van VWS over de opname van de NIP-test in de Zorgverzekeringswet. De NIP-test zou dan de eerste test worden binnen de prenatale screening die voor vergoeding vanuit de Zorgverzekeringswet in aanmerking komt. Het Zorginstituut kwam tot de conclusie dat dergelijk ongevraagd aanbod van prenatale screening niet onder de Zorgverzekeringswet valt. Zorg onder de Zorgverzekeringswet wordt slechts vergoed indien de verzekerde redelijkerwijs is aangewezen op deze zorg en dus of er sprake is van een medische indicatie. Buiten de zorgvraag onderzoek aanbieden, aan een…