SP: zwangere vrouwen niet gijzelen bij wanbetaling


De Socialistische Partij (SP) wil dat zwangere vrouwen niet meer vastgezet kunnen worden wegens wanbetaling. Tweede Kamerlid Nine Kooiman deed dat voorstel tijdens het vragenuurtje op 13 oktober jl. Volgens staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) moeten gevangenissen echter zo ingericht zijn dat ook zwangere vrouwen er kunnen verblijven.

Wie zijn boetes niet betaalt en geen betalingsregeling weet te treffen, loopt uiteindelijk kans om wegens wanbetaling in de gevangenis te belanden. Volgens de SP werkt deze zogenoemde gijzeling averechts: mensen verliezen hun baan en detentie kost de Staat veel geld. Kooiman riep de de staatssecretaris dan ook op om, vanwege mogelijke gezondheidsrisico's, in ieder geval geen gijzeling van zwangere vrouwen meer toe te staan.
Dijkhoff wees er echter op dat gijzeling een laatste middel is: ‘Wie gegijzeld wordt, heeft genoeg kansen heeft gehad.’ De staatssecretaris wil zwangeren niet bij voorbaat uitsluiten van detentie, want ‘in algemene zin moet een gevangenis geschikt zijn voor vrouwen die zwanger zijn, de wet hebben overtreden en veroordeeld zijn’.

Bron: Tweede Kamer

Verder lezen
Terug naar overzicht