Economische delicten

Economische delicten zijn misdrijven die worden gepleegd vanuit economisch oogpunt. Denk bijvoorbeeld aan witwassen, handelen in illegaal vuurwerk transacties of faillissementsfraude. Indien gepleegd uit economisch oogpunt, vallen bijvoorbeeld ook milieudelicten onder deze wet.

Wet op economische delicten

De Wet Economische Delicten (WED) is een kaderwet waarin het opsporen, vervolgen en berechten van economische delicten staat beschreven. Een kaderwet is per definitie een raamwerk en bevat geen gedetailleerde omschrijvingen. Rechtszaken op grond van de Wet op economische delicten komen vaak voor de economische politierechter of de economische kamer van de rechtbank.

Economische misdrijven

Voorbeelden van economische delicten zijn talrijk. Naast eerdergenoemde overtredingen kun je ook denken aan overtreding van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en douanedelicten.

Relevante jurisprudentie op het gebied van economische delicten:

  • ECLI:NL:HR:1993:ZC9268. Uit deze uitspraak volgt dat als er aanwijzingen zijn dat een economisch voorschrift niet is nageleefd, dat dan het belang van de opsporing met zich meebrengt dat wordt nagegaan.

Wat biedt Sdu u op het gebied van economische delicten?

We tonen u graag een selectie van de vakinformatie op het gebied van economische delicten. Op deze pagina vindt u actuele content die we samen met experts uit de rechtspraktijk creëren.

Economische delicten in de webshop

Naar de webshop

Toegang tot al onze juridische informatie?

    • Neem een dag- of weekabonnement op onze online databank OpMaat
    • Krijg direct toegang tot al onze bronnen en vindt het antwoord op uw zoekvraag
Meer informatie
(507 artikelen)

Uit het archief