TenderNed, alle overheidsopdrachten op één website


Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft bekend gemaakt dat binnenkort alle overheidsopdrachten voortaan online op één plek te vinden zijn.

Het doel is om het meedingen naar overheidsopdrachten makkelijker te maken voor ondernemers. Immers door alles op één website te bundelen, TenderNed, wordt het voor ondernemers makkelijker mee te dingen en is de kans kleiner dat ze interessante opdrachten aan hun neus voorbij zien gaan.

Minister Verhagen gaf aan dat de overheid elk jaar voor 60 miljard euro aan opdrachten uitbesteedt aan het bedrijfsleven. Nu is het voor ondernemers vaak onduidelijk waar ze opdrachten kunnen vinden en of ze ervoor in aanmerking komen. Alle ministeries, gemeenten, waterschappen, maar ook ziekenhuizen, universiteiten en vervoersbedrijven kunnen hun aanbesteding op TenderNed publiceren. Zulks is voorlopig vrijwillig, maar wordt binnenkort verplicht.

Tevens bestaat de mogelijkheid voor geregistreerde ondernemers om een digitaal seintje te krijgen zodra er een opdracht beschikbaar is waarvoor zij in aanmerking komen. Vanaf medio 2012 komt ook de mogelijkheid voor ondernemers om via TenderNed inschrijven op een aanbesteding.Een ander voordeel is efficiency. Op TenderNed hoeven ondernemers maar één keer hun bedrijfsgegevens in te vullen, die voor verschillende aanbestedingen kunnen worden gebruikt. Het ministerie geeft aan dat de tijd die ondernemers kwijt zijn met het verschaffen van bedrijfsgegevens met TenderNed wordt verlaagd van gemiddeld 2,5 uur naar 30 minuten. Zulks scheelt ondernemers in totaal ruim 60 miljoen euro per jaar aan administratieve lasten. Maar het creëert ook een kostenbesparing bij de overheid. Het indienen van een aanbesteding via het online marktplein kost nog maar tien minuten, waar dat voorheen nog 45 minuten in beslag nam. …

Verder lezen
Terug naar overzicht